Co je propylgalát?
Propyl gallate není konzervačním prostředkem, ale antioxidantem, jehož definice EU je: „látka, která prodlužuje trvanlivost potravin tím, že je chrání před poškozením způsobeným oxidací, jako je žluknutí tuků a změny barvy“, zatímco konzervační látky „jsou látky, které prodlužují trvanlivost potravin tím, že je chráníme před poškozením způsobeným mikroorganismy “(viz směrnice ES 95/2 - 20. února 1995).
Uvažujte, že dávka propylgalátu používaného v krmivech ENOVA je menší než 35 ppm (nebo mg/kg), což v kombinaci s účinkem tokoferolů přírodního původu umožňuje dokonalé zachování nutričních vlastností potraviny a jejího tuku (zejména omega 3 mastné kyseliny, které se snadno kazí - ale jsou velmi důležité pro zdraví vašich pejsků) alespoň po celou dobu jejich trvanlivosti.
Propylgalát (nebo E310) je ověřen a povolen v EU jako účinný antioxidant a aby byl na bezpečné straně, EU stanovila bezpečný limit pro antioxidanty, jako je propylgalát, který je v některých lidských potravinách nejméně 100 ppm, ale vyšší v některých jiných potravinách (viz právní předpisy EU)
A je to povoleno pro všechna zvířata - dokonce i pro zvířata používaná k lidské spotřebě. Neexistuje tedy žádné riziko a nebyl prokázán žádný případ, že by pes nebo kočka onemocněl použitím propylgalátu, pokud je používán legálním způsobem. To je důvod, proč EU tuto sloučeninu povolila; je na oficiálním seznamu doplňkových látek EU. Mnoho společností používá propylgalát již více než 10 let bez problémů.
Zde je několik užitečných odkazů na toto téma:
rychlý přehled o propylgalátu stránka aktualizovaná v říjnu 2007, na které je uvedeno, že v databázi karcinogenních potencí (6540 vědeckých testů) není zveřejněn žádný vědecký dokument, který by uváděl karcinogenní účinek propylgalátu na potkanech a myších). Situace je jiná u ostatních dvou hlavních antioxidantů, které se stále běžně používají v krmivech pro zvířata v zájmovém chovu, BHA a BHT, u nichž existují závažné pochybnosti o jejich karcinogenním potenciálu.
Článek z roku 2007, ve kterém se uvádí, že „Propylgalát je obecně uznávaný jako bezpečný antioxidant (GRAS) na ochranu tuků, olejů a potravin obsahujících tuk před žluknutím, které je výsledkem tvorby peroxidů“ a „ve čtyřech dalších studiích, Propyl Galát v dávkách až 2,04 g / kg byl netteratogenní u potkanů, králíků, myší a křečků “), vědecká práce z roku 1994, ve které je uvedeno, že propyl gallát,„ který vykazuje antimikrobiální aktivitu, byl po téměř 30 letech toxikologicky roky bezpečně hodnocený. “